Kehopositiivisuus - Mitä ihmettä?

19.10.2018

"Aika huolestuttavaa tällainen kehitys, koska ylipaino ei ole terveellistä kellekään."

"Läski nyt vaan on rumaa, se on mun mielipide ja mulla on oikeus se sanoa!"

"Eivät kirkkaat värit sovi tuollaiselle vartalolle. Tummat värit hoikentavat."

"En ymmärrä, miksi niitä reisiselluliitteja, kainalokarvoja tai mahamakkaroita pitää tuolla lailla varta vasten esitellä."

Kuulostaako tutulta? Todennäköisesti kyllä, koska tällaiseen puheeseenhan me olemme tottuneet ja mahdollisesti harrastamme sitä itsekin, jopa huomaamattamme. Niin oman kuin kanssaihmistenkin kehojen arvostelu koetaan oikeudeksi ja osin jopa velvollisuudeksi, ja lihomisista ja laihtumisista huomautellaan suureen ääneen ottamatta lainkaan huomioon sitä, haluaako kommentoinnin kohde puida vartaloasioitaan julkisesti.

Ylläolevan kaltaisilla kommenteilla onkin yksi, ikävä yhteinen nimittäjä: niillä kaikilla rikotaan ihmisten kehorauhaa eli oikeutta olla rauhassa oma itsensä, omassa kehossaan. Kehopositiivisuusliike on viime aikoina alkanut puuttua näihin kehorauhan rikkomisiin ja tämä on otettu vastaan hurraten ja iloiten, mutta valitettavasti osaksi myös suurella vastustuksella.

Kehopositiivisuusaktivistit saavat valtavia määriä lokaa niskaansa nettikeskusteluissa, ja törkeimmät kommentoijat hyökkäävät myös heidän perheenjäsentensä ja jopa lastensa kimppuun. Jopa asiantuntijapositiosta käsin kehopositiivisuusliikettä on arvosteltu ylipainon ihannoimisesta ja terveiden elämäntapojen hylkäämisestä. Mitä tämä suuria tunteita herättävä, mystinen kehopositiivisuus siis oikein tarkoittaa?

Kehopositiivisuusliike on lähtöisin Yhdysvalloista, ja alunperin siinä on ollut kyse marginalisoitujen kehojen (ei-valkoiset, vammaiset, sairaat, muunsukupuoliset jne.) näkyvyydestä ja oikeudesta näkyä. Myös fat acceptance on alusta asti ollut oleellinen osa kehopositiivisuusliikettä. Suomessa kehopositiivisuusliike on tähän asti keskittynyt pitkälti fat acceptanceen, mutta esimerkiksi Body Posi Suomi pyrkii jatkuvasti tekemään näkyväksi myös muita marginalisoituja kehotyyppejä.

Ehkä edellämainitusta johtuen kehopositiivisuus on saanut osakseen niin valtavaa vastustusta - moni tuntuu ihan aidosti luulevan, että kehopositiivisuuden varjolla haetaan vain oikeutusta ns. lyödä läskiksi (pun intended) ja lössähtää sohvalle karkkivuoren kanssa.

(Tehtäköön tässä kohtaa myös selväksi, että ylipainoisuus ei monessakaan tapauksessa suinkaan johdu holtittomasta mässäilystä, vaan kyseessä on usein monien psyykkisten, fyysisten ja sosiaalisten tekijöiden summa.)

Tästähän ei tokikaan ole kyse, eikä kehopositiivisuusliike puhtaimmillaan ota kantaa terveys- ja elämäntapa-asioihin lainkaan, vaan kyse on vain ja ainoastaan siitä, että jokaisella meistä on ja pitää olla oikeus elää juuri sellaisina ja sennäköisinä ja -kokoisina kuin olemme, eikä meidän arvomme ihmisinä riipu eikä saa riippua meidän koostamme eikö ulkonäöstämme.

Kehopositiivisuus ei luonnollisestikaan vastusta hyviä terveystekoja, liikuntaa tai painonpudotusta, mutta korostaa sitä, että kaikkien näiden pitäisi lähteä ihmisen omasta, aidosta halusta eikä ympäristön painostuksesta, eikä niiden pontimena pitäisi olla itseinho vaan päinvastoin rakkaus omaa itseään kohtaan ja halu tehdä itselleen hyvää. Kenenkään ei myöskään tarvitse "ostaa" hyväksyntää ja oikeutusta liikkumalla ja laihduttamalla, vaan se hyväksyntä ja oikeutus on meillä jokaisella synnyinlahjana. 

Lienee myös paikallaan erikseen korostaa, että kehopositiivisuus ja kehorauha koskevat tosiaankin ihan kaikenlaisia vartaloita - jopa kehopositiivisissa keskusteluryhmissä tämä välillä unohtuu. Me kaikki kärsimme ahtaista kauneusihanteista ja kehonegatiivisuudesta, eikä hoikemman vartalon kommentointi ole yhtään sen sallitumpaa kuin runsaammaankaan. Tai lihaksikkaamman - varsinkin voimailevat naisoletetut törmäävät jatkuvasti "miesmäisten lihasten" kauhisteluun ja "naisellisuuden menettämiseen". Bikinifitnessvartaloita ihaillaan, mutta niiden omistajia pidetään pinnallisina bimboina ja treenaavia miehiä vastaavasti tyhminä pullistelijoina. Lyhyiden lyhyyttä päivitellään ja pitkien pituutta kauhistellaan. Julkkisten ulkonäön repostelu on suorastaan kansanhuvia ja monelle itsenäisyyspäivän kohokohta on tasavallan presidentin kättelyjonossa seisovien kutsuvieraiden lihomisten, laihtumisten ja rypistymisten ruotiminen.

Body Posi Suomi haluaa omalta osaltaan murtaa vahingollisia ajatusmalleja ja tuoda rakentavaa dialogia tuhoavan retoriikan tilalle. Uskomme myös vahvasti, että tekemällä erilaisia kehoja näkyviksi autamme ihmisiä itsensähyväksynnän usein kivikkoisella polulla. Pysykää kuulolla!


Tamperelainen Marju on kehopositiivisuusaktivisti, joka vapaa-ajallaan harrastaa voimanostoa, kommentoi Euroviisuja ja moderoi Kehomyytinmurtajia.

Lue lisää!

Juhlapyhien aikana ruoka on usein keskiössä ja meille, joilla on ongelmallinen suhde ruokaan ja syömiseen, erityisesti yhteiset ruokailutilanteet tuottavat tavallista enemmän päänvaivaa.

MTV3 lanseerasi taannoin suuren mediahuomion saattelemana uuden tuotantokauden sarjasta Olet mitä syöt!