Olet(ko) mitä syöt?

02.11.2018

Tänään olen artisokka!
Tänään olen artisokka!

MTV3 lanseerasi taannoin suuren mediahuomion saattelemana uuden tuotantokauden sarjasta Olet mitä syöt

Kyllä, juurikin siitä alunperin brittiläisestä ruokavalio, laihdutus ja lifestyleohjelmasta, jossa juontaja-asiantuntija Gillian McKeith tuli kuuluisaksi analysoimalla niin ihmisten jääkaappien kuin suolenkin sisältöjä. Sarjan Suomi-versiossa on aikaisemmin nähty ravitsemusterapeutit Hanna Partanen ja Anette Palssa, mutta tähän uusinta-aloitukseen asiantuntijaksi nimettiin urheilulääkäri Pippa Laukka, joka aikaisemmin tunnettiin mediassa kehopositiiviisuuden ja armollisuuden puolestapuhujana

Viime aikoina Pipan asenteet ovat kuitenkin koventuneet huomattavasti ja kehopositiivinen näkemys saanut väistyä sheimaavan terveysvalistuksen ja jopa suoranaisen läskifobian tieltä, joten hänen valintansa Gillianiksi Gillianin paikalle herätti bopo-yhteisössä lähinnä pelonsekaisia tunteita.

Jo ohjelman alkumetreillä kävi selväksi, että pelko ei ollut aiheetonta. Pipan asenne ohjattaviaan kohtaan on erittäin alentuva, ja allekirjoittanutta ärsytti erityisesti ruokapakettien heiluttelu kera provosoivan kysymyksen: "Mitä nää on?" Siinähän se lukee paketin päällä, hei daa... 

Toki ymmärrän, että kyse on suurelta osin teatterista ja varmasti kulissien takana sanottiin paljonkin sellaista, mikä ei katsojille koskaan näy, mutta en silti ymmärrä, miten vielä vuonna 2018 voidaan valtakunnan verkossa suoltaa tällaista roskaa. 

Olen kirsikka kakun päällä
Olen kirsikka kakun päällä

Sheimaavan ja alentuvan käytöksen lisäksi myöskään asiasisältö ei kaikin osin kestä tarkempaa tarkastelua - väitteelle light-juomien testosteronitasoja alentavasta vaikutuksesta ei löydy tieteellistä perustelua, ja "kerrasta kaikki uusiksi"-tyyppinen ruokavaliomuutos on vastoin kaikkea sitä, mitä ravitsemusalan ammattilaiset (esim. Pöperöproffa Patrik Borg ja jo aikaisemmin mainitut Palssa ja Partanen) ovat jo vuosikausia saarnanneet. Tässä kohtaa lienee paikallaan muistuttaa, että Pippa Laukkahan ei tosiaan ole varsinaisesti ravitsemuspuolen ammattilainen, vaan urheilulääkäri. En sano tätä siis väheksyäkseni hänen osaamistaan, vaan on ihan fakta, että lääkärinkoulutukseen ei ravitsemustieteen opintoja noin lähtökohtaisesti juurikaan kuulu.

Myöhemmissä jaksoissa meno muuttuu aina vain pahemmaksi. Perheenäidin ruokia verrataan oksennukseen ja ylipainoista henkilöä solvataan valtamerilaivaksi. Miten tällainen voi olla kenenkään mielestä millään lailla hyvää ja hyväksyttävää terveysvalistusta? Erityisen järkyttäväksi asian tekee se, että Pippa Laukka valittiin Syömishäiriöliitto SYLI ry:n vuoden 2015 SYLI-kummiksi

Syömishäiriöliiton mukaan "SYLI-kummiäänestykseen valitut henkilöt ovat tehneet tunnetuksi Syömishäiriöliittoa tai lisänneet syömishäiriötietoutta liiton arvoihin sopivalla tavalla.". Mitenkähän näihin arvoihin mahtaa sopia ylipainoisten ihmisten nimittely ja avoin body- ja foodshaming? (Muokkaus 26.10. Syömishäiriöliitto julkaisi oman kannanoton: "Et ole mitä syöt")

Henkilökohtaisesti minua inhottaa ja järkyttää myös ohjelmassa tapahtuva ruoan sumeilematon haaskaus - ihmisten koko viikon ruoat kasataan pöydälle ruodittavaksi ja kauhisteltavaksi, jonka jälkeen ne luonnollisestikin menevät viimeistä murua myöten roskiin. Ottaen huomioon viime päivien huolestuttavat ilmastoraportit, pidän tällaista erittäin mauttomana (pun not intended). Viesti menisi varmasti perille ilman järkyttävää tuhlaustakin. Sitäpaitsi tästäkin maasta löytyy tuhansittain ihmisiä, joilla ei ole huomenna rahaa ruokaan, joten syömäkelpoisen ruoan haaskaaminen ja jopa "paskaksi" solvaaminen on vain yksinkertaisesti jotain täydellisen tuomittavaa.

Lyhyesti ja yhteenvetona: ei jatkoon. Jos haluan parantaa ruokavaliotani ja kaipaan terveysvinkkejä, luen jatkossakin Pöperöproffaa, Pullapoliisia tai Aivosumutorvea.


Tamperelainen Marju on kehopositiivisuusaktivisti, joka vapaa-ajallaan harrastaa voimanostoa, kommentoi Euroviisuja ja moderoi Kehomyytinmurtajia.

Lue lisää!

Juhlapyhien aikana ruoka on usein keskiössä ja meille, joilla on ongelmallinen suhde ruokaan ja syömiseen, erityisesti yhteiset ruokailutilanteet tuottavat tavallista enemmän päänvaivaa.

MTV3 lanseerasi taannoin suuren mediahuomion saattelemana uuden tuotantokauden sarjasta Olet mitä syöt!